Gastouderopvang De Speelkameraadjes
Overige informatie
Mogelijke dag-indeling bij de speelkameraadjes
Baby’s tot ongeveer 1 jaar hebben hun eigen ritme van spelen, slapen, eten, drinken en knuffelen.
Na het eerste jaar groeien ze langzaam aan naar het onderstaande dagritme.
07:00 – 09:00 uur
Tussen deze tijden worden de meeste gastkinderen gebracht. Kinderen die vroeg worden gebracht kunnen samen met ons gezin ontbijten. Tot 9 uur gaan de kinderen vrij spelen.
09:00 – 10:00 uur
Af en toe kijken we een filmpje in het kader van het VVE-thema van die maand.
Bijvoorbeeld Sinterklaas in Sesamstraat, Winnie de Poeh viert kerstmis, Teletubbies en de dieren of Bambi bij het thema "bosdieren". Bij mooi weer spelen we buiten.
10:00 – 10:30 uur
Tijd om iets te drinken met een koekje of doosje rozijntjes erbij.
Daarna besteden we tijd aan het VVE programma Kiki.
10:30 – 12:00 uur
Alle kinderen mogen vrij spelen.
12:00 - 12:45 uur
We gaan met z'n allen het speelgoed opruimen en wie het leuk vindt mag helpen tafel dekken voor de luch, wat ze dus allemaal enthousiast doen!
De lunch is tevens een rustmoment waarin de kinderen de gelegenheid krijgen om iets te vertellen bijvoorbeeld over wat ze hebben meegemaakt.
Meestal komt het onderwerp van gesprek wel vanuit de kinderen, maar soms bepaal ik die.
Zo had ik een keer het onderwerp familierelaties: hoe heet mama, papa, je zusje of broertje, opa of oma, waar woon je etc. Nou, dat is nog best moeilijk hoor...
12:45 – 15:00 uur
Sommige kinderen gaan slapen maar de kinderen die niet meer slapen krijgen de gelegenheid om met speelgoed te spelen zoals ministek of knex. Dit is speelgoed dat niet geschikt is voor de allerkleinsten. Of kunnen, zonder dat ze daarbij "hulp" krijgen van de allerkleinsten, een uitgebreide treinbaan bouwen.
15:00 – 15:30 uur
Iedereen is weer wakker. Met z'n allen gaan we fruit eten en limonade drinken. In de zomer is een ijsje ook wel erg lekker.
15:30 – 16:30 uur
Opnieuw tijd voor het VVE-programma zoals voorlezen, zingen, knutselen, spelletjes doen etc.
Bij mooi weer gaan we buiten spelen.
16:30 – 18:30 uur
De kinderen kiezen speelgoed uit de kast. Daar staan de puzzels, smartgames en ander cognitief speelgoed of speelgoed dat de fijne motoriek bevordert zoals kralen rijgen, moziek etc.
Persoonlijke aandacht
Doordat de meeste gastkinderen 3 mnd oud zijn als ze bij mij voor het eerst komen, krijg ik als gastouder de kans om een hechte band met het kind op te bouwen.
Dat vind ik uiterst belangrijk in de opvang want vanuit deze band kan ik verder gaan met opvoeden, normen en waarden overbrengen, veiligheid én geborgenheid bieden.
Dit zijn belangrijke voorwaarden voor een kind om zich goed te kunnen ontwikkelen.
Samen met u voel ik mij verantwoordelijk voor de opvoeding en ontwikkeling van uw kind.
Gedurende de 4 jaar dat een gastkindje meestal bij mij blijft, leer ik het kind door en door kennen en dat geeft een vertrouwd gevoel bij het kind én de ouders.
Opvoeding
Omdat ik mede-verantwoordelijk ben voor de opvoeding van uw kind, vind ik het belangrijk dat onze opvoedingsideeën in grote lijnen overeenkomen.
Op zich is het helemaal niet erg als er hier en daar verschillen zijn, zolang het maar duidelijk is naar het kind toe. Wij hebben duidelijke regels want kinderen hebben dit echt nodig en voelen zich hier veilig bij. Straffen en belonen hoort bij het opvoeden. Ik werk veel met het geven van complimenten want dat werkt goed. Boos worden en de kinderen op een time-out plek zetten doe ik dan ook heel weinig.
Ziekte
Een ziek kind mag gewoon komen, tenzij het echt heel ziek is óf een besmettelijke ziekte heeft, maar
wel altijd in goed overleg. Een ziek kind slaapt vaak beneden op de bank (een bedje op de bank is snel gemaakt) zodat ik het goed in de gaten kan houden.
Wanneer een kind ziek wordt/is neem ik altijd even contact op met de ouders.
Ik geef aan wat er aan de hand is en vertel er tevens bij of het kind wat mij betreft mag blijven of dat u
uw kind moet ophalen. Dit hoeft echt niet bij de eerste snottebel of verhoging zoals in een kinderdagverblijf wél moet.
Slapen
De speelkameraadjes heeft de beschikking over 4 slaapkamers. Elk kind heeft zijn eigen slaapzak en bedje. Bij een bezetting van 5 kinderen slapen de oudste twee kinderen bij elkaar op de kamer.
Continuïteit en flexibiliteit
Ik kan u een optimale continuïteit bieden in de opvang. Mocht ik door ziekte uitvallen, wat gelukkig zelden voorkomt, dan kan het gastouderbureau, waar u bij bent aangesloten, voor vervangende opvang zorgen. Mijn vakanties geef ik ruim op tijd aan u door zodat u daar rekening mee kunt houden.
Het gastouderbureau kan dan wederom voor vervangende opvang zorgen.
Contact met ouders
Het contact tussen gastouder en ouders is veel intensiever dan bij een kinderdagverblijf.
Je gaat voor een aantal jaren een zekere relatie met elkaar aan dus een goede communicatie tussen de gastouder en de ouders is in het belang van de opvang.
Een eerlijke én open communicatie heeft mijn voorkeur.
Alles aanwezig
Voor de opvang van uw kindje hoeft u maar weinig mee te nemen: een tas, waarin wat reservekleding en eventueel wat billenzalf zit, neemt u dagelijks mee.
In de zomer ook zwemkleding (die blijft de hele zomer bij ons), zonnebrandcrème en een pet.
In de winter pantoffels.
Luiers en babyvoeding neemt u mee en komt bij mij in de kast te staan. Tegen de tijd dat de voorraad bijna op is krijgt u van mij een appje waarin ik u vraag weer een nieuw voorraadje mee te nemen.
Het is handig als een knuffel en/of speentje hier kan blijven.
Bedjes, box, kinderstoel, buggy, tweeling en vierling wagen, autostoeltje: het is allemaal aanwezig.
De kinderen bij De Speelkameraadjes spelen met verantwoord speelgoed.
Duurzaam houten speelgoed, bijzondere spelletjes, puzzels en ander ontwikkelingsmateriaal.
Dit is voornamelijk speelgoed dat niet verkrijgbaar is in de gewone speelgoedwinkel.
Uitdagend speelgoed die de ontwikkeling van het kind stimuleren. Niet alleen het leren van kleuren en vormen, maar ook voelen.
Ook het spelen met smartgames is leuk want het zijn echte denkspellen/puzzels waarbij het ruimtelijk inzicht wordt vergroot.
Naast dit houten en bijzondere speelgoed kunnen de kinderen ook met “gewoon speelgoed” spelen.
De Speelkameraadjes heeft budget om jaarlijks nieuw speelgoed aan te schaffen.
Wat speelgoed betreft is er een ruime keuze: voor de baby’s is er het normale boxspeelgoed, activityrek en overig ontwikkelingsmateriaal.
Om de creative ontwikkeling te stimuleren kunnen de kinderen kiezen uit tekenen, plakken, knippen, verven, kleien, stempelen etc.
Om de cognitieve ontwikkeling te stimuleren kunnen de kinderen puzzelen, denkspelletjes (memory, lotto, kleuren leren), computer spelletjes, logo, boekjes lezen etc.
Voor de fijne motorische ontwikkeling: kralen rijgen, mozaïek, ministek, knex, lego, blokken, nopper, duplo etc.
Bij de grove motoriek kunt u denken aan: auto’s, brio houten trein etc.
En er is een redelijk grote, geheel betegelde en zeer kindvriendelijke tuin, waarin de kinderen naar hartenlust kunnen ballen, springen, rennen, fietsen, etc.
Om hygiënische redenen hebben wij geen zandbak maar bij heet weer wel een badje (altijd onder toezicht).
En niet te vergeten de fantasie ontwikkeling: o.a. poppen, barbie, keukenspulletjes, auto’s met garage.
Voor de ontspanning kunnen de kinderen nog lekker naar kinderliedjes of verhaaltjes luisteren, tv kijken en natuurlijk wordt er voorgelezen, gezongen en een hoop lol gemaakt.
anuschka@quicknet.nl ++++++ 06-49966642